VÁNOČNÍ CUKROVÍ

15. 12. 2009 | † 15. 06. 2010 | kód autora: Joc

SNĚHOVÁ KOLEČKA

SNĚHOVÁ KOLEČKA

(PŘÍPRAVA - 4 HODINY, SUŠENÍ - 3 HODINY, NÁROČNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g krupicového cukru
  • 5 bílků
  • 50g moučkového cukru
  • 0,8dl vody
  • špetku soli
  • NA SLEPENÍ: 60g jahodové marmelády ♦ 50g krupicového cukru ♦ potravinářská barva v sáčku podle vlastního výběru

POSTUP:

  1. Krupicový a moučkový cukr smícháme, z této směsi oddělíme dvě třetiny, nasypeme je do kastrůlku a zalijeme je vodou. Dobře promícháme a směs zahřejeme až na teplotu 115°C (na tzv. led).
  2. Mezitím z vychlazených bílků a špetky soli ušleháne tuhý sníh, do kterého po částech vmícháme zbytek směsi cukru, pak do sněhu tenkým praménkem přilijeme připravený cukrový rozvar a šleháme tak dlouho, dokud nebude bílek studený.
  3. Připravený sníh naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme sudý počet malých koleček s prázdným středem.
  4. Krupicový cukr určený na posypání smícháme v misce s troškou potravinářské barvy a posypeme jím kolečka na plechu. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 120°C a sušíme asi 3 hodiny
  5. Usušená kolečka necháme vychladnout. Pak na hladkou část poloviny koleček naneseme marmeládu a slepíme je se zbylými kolečky.

MARCIPÁNOVÉ SLZIČKY

MARCIPÁNOVÉ SLZIČKY

(PŘÍPRAVA - 80 MINUT, PEČENÍ - 10 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 330g hladké mouky
  • 200g másla
  • 200g strouhaných loupaných mandlí
  • 100g javorového sirupu
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • špetku strouhané citronové kůry
  • hladkou mouku na vál
  • NÁPLŇ: 250g marcipánové hmoty, 50g moučkového cukru
  • NA OZDOBENÍ: 100g tmavé čokoládové polevy, barevné cukrové sypání

POSTUP:

  1. V míse ušleháme změklé máslo s javorovým sirupem, vanilínovým cukrem a citronovou kůrou do pěny a jedno po druhém potom zašleháme vejc...

    .... Mouku smícháme s práškem do pečiva a třetinu této směsi vmícháme do máslové hmoty. Pak přidáme strouhané mandle a po částech vmícháme zbylou směs mouky s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout 30 minut.

  2. Připravené těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát, vykrojíme z něj formičkou slzičky, ty potom přeložíme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Upečené slzičky necháme vychladnout na rovné podložce.
  3. Marcipán propracujeme s 25g moučkového cukru, zbylým poprášíme vál a marcipán na něm vyválíme na plát, ze kterého vykrájíme stejné slzičky jako z těsta. Vždy dvě slzičky z těsta k sobě slepíme tou marcipánovou, namočíme je z části v rozpuštěné čokoládové polevě (rozehřáté ve vodní lázni) a posypeme je cukrovým zdobením.

CITRONOVO - POMERANČOVÉ POHLAZENÍ

CITRONOVÉ POHLAEZENÍ

(PŘÍPRAVA - 50 MINUT, PEČENÍ - 8 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 100g změklého másla, 60g moučkového cukru, 1 vejce, 1 sáček vanilinového cukru, nastrouhanou kůru z jednoho dobře omytého citronu, špetka kypřícího prášku do pečiva, špetku soli, hladkou mouku na vál, proužky citronové nebo pomerančové kůry na ozdobu; POMERANČOVÁ POLEVA: 250g moučkového cukru, 3 lžíce čerstvé pomerančové šťávy, 2 lžíce horké vody.

POSTUP:

  1. V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a oběma druhy cukru, přidáme změklé máslo, vejce a nastrouhanou citronovou kůru, přidáme špetku soli a vypracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout.
  2. Těsto rozdělíme na několik částí, které rozválíme na pomoučněném válu na tenký plát a vykrájíme z něj pomocí formiček malé šestihrany. Přeložíme je na plech s papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 180°C je pečeme asi 8 minut.
  3. V misce smícháme moučkový cukr s horkou vodou, přidáme pomerančovou šťávu a vše třeme tak dlouho, dokud nebude poleva hustá.  Hotovou polevou ihned přelijeme vychladlé šestihrany a ozdobíme proužky citronové nebo pomerančové kůry.

KŘEHKÉ "BARBIE" DORTÍČKY S KARAMELEM

BABRIE DORTÍČKY

(PŘÍPRAVA - 60 MINUT, PEČENÍ - 8 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  •  210g hladké mouky, 140g másla, 70g cukru, 2 žloutky, 1 lžičku strouhané citonové kůry, hladkou mouku na vál, drobné cukrové kytičky na ozdobení (prodávají se hotové); KARAMELOVY KRÉM: 120g másla, 100g moučkového cukru, 2 lžíce tekutého karamelu, 1 čerstvý žloutek; POLEVA: 1/2 bílku, 80 - 100g moučkového cukru, 5 kapek citronové šťávy.

POSTUP:

  1. Hladkou mouku smícháme s cukrem, přidáme změklé máslo, žloutky a strouhanou citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučněném válu na tenčí plát, ze kterého formičkou vykrájíme kolečka s vroubkovaným okrajem ve třech různých velikostech. Přeložíme je na plech vyloženým papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do světle žluté barvy a necháme je vychladnout.
  2. Mezitím připravíme karamelový krém. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem na hladký krém, přimícháme žloutek a na závěr vmícháme do krému tekutý karamel.
  3. Vychladlé upečené kousky slepíme po třech ( od největšího do nejmenšího) připraveným krémem. Všechny přísady na polevu utřeme v misce nemastnou vařečkou na hladkou bílou polevu, na slepené kousky polevou namalujeme drobné puntíky, ty potom dozdobíme cukrovými kytičkami a necháme zaschnout.

LINECKÉ TROJHRÁNKY

linecké trojhránky

....jpg">

(PŘÍPRAVA - 70 MINUT, PEČENÍ - 10 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 120g másla nebo Hery, 60g cukru, 2 žloutky, hladkou mouku na vál; NÁPLŇ: 100g rybízové marmelády, 1 lžičku čerstvě strouhaného zázvoru.

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme hladkou mouku a cukr, přidáme změklé máslo (nebo Heru) a žloutky. Vše rychle zpracujeme nejprve krátkou vařečkou a potom rukama, až vznikne hladké těsto. Připravené těsto vytvarujeme do nepříliš silného válečku, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme ho v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát silný asi 3mm.
  2. Z plátu těsta vykrajujeme sudý počet trojhránků a do poloviny z nich ještě ve středu vypíchneme kolečko. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a upečeme dozlatova.
  3. Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Odměříme jednu lžičku, smícháme ji v malém kastrůlku s marmeládou, rozehřejeme a krátce povaříme. Upečené vychladlé trojhránky slepíme po dvou připravenou marmeládovou směsí (vždy jede trojhránek celý a jeden s kolečkem). Trojhránky potom uložíme v chladu a necháme několik dnů uležet.

PLNĚNÉ KÁVOVÉ TRUBIČKY S MERUŇKOVOU MARMELÁDOU

PLNĚNÉ KÁVOVÉ TRUBIČKY

(PŘÍPRAVA - 70 MINUT, PEČENÍ - 12 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 120g másla nebo hery, 60g cukru, 2 žloutky, 2 lžíce mleté kávy, hladká mouka na vál, tuk na potření trubiček; NÁPLŇ: 100g meruňkové marmelády, 2 čerstvé žloutky, 0.5 dl bílého vína, 1 lžíci cukru

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku, cukr a mletou kávu, přidáme změklé máslo se žloutky a vše rychle zpracujeme nejprve menší vařečkou a potom rukama na hladké těsto. Vytvarujeme z něj nepříliš silný váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
  2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát silný asi 0,5 cm a nakrájíme ho na obdélníky. Každý stočíme na kovovou pomaštěnou trubičku, ty pak rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova. Upečené trubičky necháme částečně zchladnout a pak je stáhneme z kovových trubiček a necháme vychladnout.
  3. V kastrůlku svaříme bílé víno s cukrem, přidáme meruňkovou marmeládu a povaříme asi 5 minut. Pak opatrně vmícháme rozšlehané žloutky, stáhneme teplotu a mícháme, dokud směs nezhoustne. Takto připravenou náplň naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme do vychladlých trubiček.

ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S BANÁNOVOU MARMELÁDOU

ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S BAN

(PŘÍPRAVA - 70 MINUT, PEČENÍ - 8 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 90g změklého másla, 60g cukru, 2 žloutky, 50g nastrouhané hořké čokolády, 1 lžíci kakaa, tuk na vymazání košíčků; MARMELÁDA: 2 banány, 60g cukru, šťáva z jedné limetky, 0.5 dl banánového likéru; NA OZDOBU: 1 sáček bílé čokoládové polevy, 50g rozemletých banánových chipsů, 1 lžíci moučkového cukru

POSTUP:

  1. Banány rozmixujeme s limetkovou šťávou a likérem, přivedeme do varu, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Hotovou marmeládu necháme vychladnout.
  2. Z mouky, cukru, másla, žloutků, čokolády a kakaa rychle vypracujeme hladké těsto a necháme ho v chladu odpočinout. Těsto rozdělíme na menší kousky a vtlačíme je do vymazaných formiček na košíčky. Košíčky rozložíme na plech a pečeme asi 6-8 minut, podle velikosti formiček, při 150°C. Upečené košíčky ihned vyklopíme a necháme vychladnout.
  3. Bílou čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni, opražené banánové chipsy smícháme s moučkovým cukrem. Košíčky naplníme banánovou marmeládou, přelijeme polevou, a když lehce zaschne obalíme vršky košíčků v oslazených chipsech.

MAKOVÉ SLZIČKY S CITRONOVOU POLEVOU

MAKOVÉ SLZIČKY

(PŘÍPRAVA - 70 MINUT, PEČENÍ - 12 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 120g másla, 60g cukru, 2 žloutky, 2 lžíce mletého máku, hladkou mouku na vál; NÁPLŇ: 100g višňové marmelády, 1 lžíci griotky; POLEVA: 100g moučkového cukru, šťávu z poloviny citronu, 1 lžíci vařící vody

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, mletý mák, přidáme změklé máslo a žloutky a nejprve vařečkou a pak rukama rychle zpracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
  2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát silný asi jako stéblo, vykrájíme z něj formičkou tvary slziček a v polovině z nich ještě vykrojíme malá kolečka. Všechny tvary přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 150°C dorůžova. Ještě horké slzičky opatrně přeložíme na rovnou podložku a necháme vychladnout.
  3. V malém kastrůlku promícháme višňovou marmeládu s griotkou, zahřejeme, krátce povaříme, přelijeme do misky a necháme prochladnout.V další misce smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou a vroucí vodou a mícháme nemastnou vařečkou tak dlouho, až vznikne hladká bílá poleva
  4. Vychladlé slzičky slepíme po dvou ochucenou marmeládou (vždy jednu plnou slzičku a jednu s kolečkem), potřeme je cukrovou polevou a po důkladném zaschnutí je uložíme v chladu a necháme několik dnů odležet.

TVAROHOVÉ HVĚZDIČKY

TVAROHOVÉ HVĚZDIČKY

(PŘÍPRAVA - 170 MINUT, PEČENÍ 8 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 100g měkkého tvarohu, 50g změklého másla, 40g cukru, 15g droždí, 1 lžíci vlažného mléka, špetku soli, špetku strouhané citronové kůry, hladká mouka na vál, jahodová marmeláda, moučkový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Droždí promícháme s cukrem a s mlékem. Do mouky rozemneme máslo, přidáme rozmíchané droždí, tvaroh, citronovou kůru a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, vložíme ji do hrnce se studenou vodou (musí být zcela ponořená) a necháme kynout 2 hodiny.
  2. Vykynuté těsto osušíme a rozválíme na pomoučněném válu na plát. Vykrájíme z něj pomocí tvořítka hvězdičky, v polovině z nich ještě vykrojíme malé kolečko a upečeme je na plechu s papírem na pečení při teplotě 160°C.
  3. Hvězdičky ihned sejmeme z plechu a ty s vykrojeným kolečkem ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru. Po vychladnutí je slepíme s plnými hvězdičkami jahodovou marmeládou.

ČOKOLÁDOVÉ BOCHÁNKY S MÁTOU A POMERANČOVOU MARMELÁDOU

ČOKOLÁDOVÉ BOCHÁNKY

(PŘÍPRAVA - 60 MINUT, PEČENÍ - 15 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 240 hladké mouky, 130g másla, 60g cukru, 50g nastrouhané hořké čokolády, 2 žloutky, 1 lžíci kakaa, 1/2 lžičky sušené drcené máty, hladká mouka na vál; NÁPLŇ: 100g pomerančové marmelády, šťávu z jednoho pomeranče, 1 lžíci cukru, 1 lžíci pomerančové kůry nakrájené na delší proužky

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku a cukr, přidáme změklé máslo a žloutky a rychle zpracujeme hladké těsto. Čtvrtinu těsta oddělíme, zabalíme ji do mikrotenové fólie a uložíme v chladu. Do zbylého těsta zapracujeme kakao, nastrouhanou čokoládu a mátu, poté ho také zabalíme a necháme v chladu odpočinout.
  2. Do rendlíku nalijeme asi 1 dl vody, přidáme cukr, proužky pomerančové kůry a povaříme asi 3 minuty. Pak kůru vyjmeme a uschováme. Do ochucené vody přidáme pomerančovou marmeládu a šťávu z pomeranče a za občasného míchání zvolna vaříme 10 minut.
  3. Odleželé tmavé těsto rozdělíme na malé kousky, utvoříme z nich kuličky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a do každé vytlačíme prstem důlek. Světlé těsto vyválíme na pomoučněném válu na plát a vykrájíme z něj malá kolečka. Důlek v každé tmavé kuličce vyložíme světlým kolečkem, pak ho naplníme trochou marmeládové náplně, kuličky vložíme do trouby vyhřáté na 150°C  a pečeme, dokud nezačnou okraje světlého těsta zlátnout. Upečené bochánky ozdobíme proužky vařené pomerančové kůry a necháme je vychladnout.

KOŘENĚNÁ PERNÍKOVÁ SRDÍČKA

kořeněná perníkvá srdíčka

(PŘÍPRAVA - 70 MINUT, PEČENÍ - 10 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 120g másla, 60g cukru, 2 žloutky, 1 lžičku kypřícího prášku do perníku, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, špetku bílého pepře, špetku mletého zázvoru, špetku mleté skořice, sůl, hladká mouka na vál, bílou čokoládovou polevu na zdobení; NÁPLŇ: 100g švestkové marmelády, 1 dl červeného vína, 1 lžíci medu;

POSTUP:

  1. V misce smícháme mouku s cukrem, práškem do perníku, citronovou kůrou, skořicí, zázvorem, pepřem a se špetkou soli. Přidáme změklé máslo se žloutky a rychle zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme ho v chladu odpočinout.
  2. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát silný asi jako stéblo, vykrojíme z něj sudý počet srdíček a v polovině z nich vykrojíme malé srdíčko. Všechny tvary přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a upečeme. Srdíčka potom přeložíme na rovnou podložku a necháme vychladnout.
  3. V kastrůlku promícháme švestkovou marmeládu s vínem a medem, zvolna asi 10 minut povaříme, přelijeme do misky a necháme vychladnout. Plná a vykrojená srdíčka slepíme k sobě ochucenou marmeládou. Na závěr je pomocí kornoutku stočeného z trojůhelníku papíru na pečení ozdobíme rozehřátou bílou čokoládovou polevou a necháme dobře zaschnout v chladu.

CHLEBÍČEK S RUMOVOU POLEVOU

CHLEBÍČEK S RUMOVOU POLEVOU

(PŘÍPRAVA - 90 MINUT, PEČENÍ - 30 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 4 bílky, 90g cukru, 50g škrobové moučky, 20g másla, 1 lžíci kakaa, špetku soli,  na špičku nože amonia, 1 lžíci rumu před plněním, tuk na vymazání pekáčku nebo formy, 2 lžíce nasekaných opražených ořechů na ozdobu; KRÉM: 2dl mléka, 70g cukru, 2 žloutky, 0.5dl rumu, 25g škrobové moučky; POLEVA: 120g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 1 lžíci vařící vody

POSTUP:

  1. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh, pak do něj vešleháme cukr, lehce vmícháme kakao, prosátou škrobovou moučku s amoniem a postupně přikapeme rozpuštěné prochladlé máslo. Vzniklé těsto nalijeme na malý hlubší vymazaný pekáček nebo do formy na biskupský chlebíček, vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 20-30 minut (podle síly těsta).
  2. Mezitím v kastrůlku zahřejeme rum s cukrem, až se cukr úplně rozpustí.Přilijeme dvě třetiny mléka a přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozšleháme škrobovou moučku se žloutky.Tuto směs potom vmícháme do mléka s rumem a cukrem, kastrůlek vložíme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Pak kastrůlek odstavíme do studené vody  a kvedláme, až směs vychladne.
  3. Dále si připravíme polevu - v malé misce umícháme vařečkou (nesmí být mastná) prosátý cukr s vřelou vodou a rumem dohladka.
  4. Chlebíček po vychladnutí vyklopíme, opatrně ho podélně rozkrojíme na dvě části. Spodní díl lehce pokapeme rumem, potřeme připraveným krémem a přitiskneme na něj horní díl. Na povrch naneseme rumovou polevu, posypeme ořechy a chlebíček necháme uležet v chladu.

LIKÉROVÉ ŠPIČKY

LIKÉROVÉ ŠPIČKY

(PŘÍPRAVA - 90 MINUT, PEČENÍ - 15 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 120g medu, 100g strouhaných mandlí, 60g polohrubé mouky, 40g strouhaných ořechů, 2 bílky, 20g rozpuštěného másla, tuk na vymazání plechu, hustý vaječný likér na plnění, čokoládová poleva na přelití; KRÉM: 200g čokolády, 120g moučkového cukru, 4 žloutky, 80g másla, 3 dl sladké smetany, 30g polohrubé mouky

POSTUP:

  1. Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, přilijeme k němu rozpuštěný med a dále šleháme, až sníh přestane téct a opět je pevný. Pak přidáme strouhané mandle, ořechy, mouku a rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na malé kousky, utvoříme z nich kuličky, zploštíme je a vytvarujeme do koleček. Rozložíme je na vymazaný plech, vložíme do trouby vyhřáté na 150°C, upečeme a necháme vychladnout.
  2. V misce rozmícháme smetanu se žloutky, cukrem a moukou a přidáme čokoládu rozlámanou na malé kousky. Misku vložíme do horké vodní lázně a směs vyšleháme dotuha. Pak misku vyjmeme z lázně a dále šleháme do vychladnutí.Změklé máslo utřeme do pěny a na závěr ho vmícháme do vychladlé hmoty. Připravený krém naplníme do cukrářského sáčku s tenkou trubičkou a nastříkáme ho na vychladlá kolečka do tvaru špiček, které mají dutý střed.
  3. Středy špiček naplníme vaječným likérem. Zbylý krém nastříkáme na vrch každé špičky jako malou pusinku (tím špičku uzavřeme) a necháme vychladit. Na závěr přelijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme v chladničce zatuhnout. 

SKOŘICOVÉ PRECLÍČKY

skořicové preclíčky

(PŘÍPRAVA - 45 MINUT, PEČENÍ - 12 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 120g másla nebo margarínu na pečení, 2 žloutky, 60g tmavého cukru, 1 lžička mleté skořice, hladká mouka na vál, 1 bílek na potření, skořicový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku, tmavý cukr a mletou skořici, přidáme změklé máslo, žloutky a nejprve vařečkou a potom rukama zpracujeme rychle hladké těsto. Vyválíme z něj váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
  2. Odleželý váleček těsta přeložíme na vál poprášený hladkou moukou a nakrájíme ho na silnější plátky. Každý plátek pak na válu rozválíme rukama na váleček dlouhý asi 10cm.
  3. Oba konce každého válečku z těsta zatočíme do středu, překřížíme a lehce přitiskneme zase k obvodu a tím vytvoříme malé preclíčky.
  4. Preclíčky opatrně přeložíme na plech vyložený papírem na pečení. V misce rozšleháme vidličkou bílek a pomocí štětce nebo mašlovačky preclíčky bílkem potřeme.
  5. Preclíčky na plechu na závěr posypeme rovnoměrně skořicovým cukrem, vložíme je do trouby vyhřáté na 150°C a upečeme do zlatova.

VLOČKOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY

OVESNÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY

(PŘÍPRAVA - 50 MINUT, PEČENÍ - 12 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 240g hladké mouky, 160g másla, 100g mletých ovesných vloček, 50g moučkového cukru, 1 žloutek, hladká mouka na vál; NA OBALENÍ: 50g moučkového cukru, 1 sáček vanilinového cukru

POSTUP:

  1. Na vál nasypeme hladkou mouku, rozsekáme do ní máslo, přidáme moučkový cukr, mleté ovesné vločky a vše promícháme. Pak přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto, které dáme do mikrotenové fólie a uložíme ho do chladničky a necháme odpočinout.
  2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na tenký plát, který nakrájíme na čtverce a každý ještě rozkrojíme příčně (tím vzniknou trojúhelníčky). Stočíme je směrem od širší strany k protilehlému cípu do rohlíčků, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 150°C a pečeme, dokud růžky nezačnou zlátnout.
  3. V misce smícháme moučkový a vanilinový cukr a rohlíčky v této směsi ještě horké obalíme.

KOLEČKA S KARAMELOVOU NÁPLNÍ

KOLEČKA S KARAMELOVOU NÁPLNÍ

(PŘÍPRAVA - 70 MINUT, PEČENÍ - 10 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 120g másla, 2 žloutky, 60g cukru, 1 lžičku mleté skořice, hladkou mouku na vál; NÁPLŇ: 1 balíček (90g) bonbónů Toffo (Orion), 0.5dl smetany ke šlehání, 50g změklého másla; NA ZDOBENÍ: mléčná čokoládová poleva, skořicový cukr

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku, cukr a mletou skořici, přidáme změklé máslo a žloutky a rychle zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
  2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát, vykrájíme z něj kolečka, přeložíme jej na plech vyložený papírem na pečení a upečeme při 150°C. Horká kolečka necháme vychladnout na rovné podložce.
  3. Bonbony zalijeme smetanou, opatrně na mírném ohni za stálého míchání zahřejeme a necháme rozpustit. Směs potom necháme zchladnout a než zcela ztuhne, rozmícháme jí se změklým máslem.
  4. Upečená vychladlá kolečka slepíme po dvou připraveným krémem a přelijeme je rozehřátou čokoládovou polevou. Než poleva ztuhne, posypeme kolečka skořicovým cukrem a necháme v chladu rozležet.

VANILKOVÉ HŘEBÍNKY

VANILKOVÉ HŘEBÍNKY

(PŘÍPRAVA - 70 MINUT, PEČENÍ - 10 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200g hladké mouky, 120g másla nebo dobrého margarínu, 2 žloutky, 60g cukru, lžičku vanilinového cukru, lžičku kakaa, špetku strouhané citronové kůry, hladkou mouku na vál; NÁPLŇ: 2 žloutky, 1.5dl mléka, 1.5dl kondenzovaného mléka, 25g pudinkového prášku s příchutí vanilky

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku a oba druhy cukru, přidáme změklé máslo, žloutky a citronovou kůru a nejprve kratší vařečkou a pak rukama rychle zpracujeme hladké těsto. Asi pětinu těsta oddělíme a zapracujeme do ní kakao. Každé těsto zvlášť potom zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
  2. Každé těsto potom na pomoučněném válu vyválíme na tenčí plát. Kakaový plát těsta nakrájíme na proužky a poklademe je na plát světlého těsta. Ještě jednou oba pláty těsta opatrně přejedeme válečkem, aby se těsta spojila, a ze vzniklého pruhovaného těsta vykrájíme formičkou hřebínky. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 150°C a upečeme dorůžova. Upečené horké kousky hned přeložíme na rovnou podložku a necháme zchladnout.
  3. Pudinkový prášek a žloutky rozmícháme v troše mléka a promícháme potom v kastrůlku nebo misce se zbylým mlékem a mlékem kondenzovaným. Nádobu se směsí vložíme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Pak ji ponoříme do studené vody, dokud směs nevychladne. Upečené vychladlé hřebínky slepíme po dvou k sobě krémem a necháme je v chladu rozležet.

BAREVNÉ KOKOSOVÉ ŘEZY

KOKOSOVÉ TYČINKY

( PŘÍPRAVA - 60 MINUT, PEČENÍ - 10 MINUT, OBTÍŽNOST - STŘEDNÍ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 350g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 100g tmavé čokolády, 60g strouhaného kokosu, 1 vejce, 50g jahodové marmelády, 1 sáček vanilinového cukru, hladká mouka na vál, 30g strouhaného kokosu na posypání.

POSTUP:

  1. Do mísy vložíme změlé máslo, přisypeme moučkový a vanilinový cukr a vše promícháme vařečkou, až vznikne hladká hmota. Vmícháme do ní vejce, přidáme prosátou hladkou mouku se strouhaným kokosem a vypracujeme hladké pevné těsto (příliš dlouho ho nehněteme, aby se nespařilo). Hotové těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme 30 minut odpočinou v chladničce.
  2. Připravené vychlazené těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát a vykrájíme z něj obdélníčky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova. Upečené obdélníčky necháme vychladnout a pak je vždy po dvou slepíme k sobě jahodovou marmeládou.
  3. Čokoládu rozlámeme na malé kousky a rozehřejeme ve vodní lázni. Konce sušenek namočíme do čokolády, posypeme je strouhaným kokosem a necháme zaschnout. Z papíru na pečení vytřihneme trojúhelník, stočíme ho do kornoutku, naplníme ho zbylou rozehřátou čokoládou a na sušenky ještě namalujeme ornamenty, které také necháme zaschnout.

OŘECHOVÉ KOSTIČKY

OŘECHOVÉ KOSTIČKY

( PŘÍPRAVA - 100 MINUT, PEČENÍ - 15 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

160g cukru, 160g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí), 160g másla, 100g hrubé mouky, 4 bílky, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu; POLEVA: 160g moučkového cukru, 4 žloutky, 1/2 sáčku vanilinového cukru

POSTUP:

  1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny, přidáme mleté ořechy nebo mandle, hrubou mouku a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho po částech vmícháme vařečkou do připravené směsi.
  2. Ořechové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný hlubší plech, vložíme ho do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi 15 - 20 minut. Upečený ořechový plát překlopíme na rovnou podložku a necháme vychladnout.
  3. V misce smícháme moučkový a vanilinový cukr, přidáme žloutky a vše společně vyšleháme do pěnové polevy. Touto polevou přelijeme vychladlý upečený ořechový plát a polevu potom necháme dobře v chladu zatuhnout. Na závěr plát nakrájíme na malé kostičky.

SVÁTEČNÍ NUGÁT S KANDOVANÝM OVOCEM

SVÁTEČNÍ NUGÁT

(PŘÍPRAVA - 45 MINUT, PEČENÍ - 0 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

70g rozemletých piškotů, 50g moučkového cukru, 50g kvalitního tuku, 50g kandovaného ovoce, 1 vejce, 20g nasekaných rozinek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce kvalitního kakaa

POSTUP:

  1. V misce utřeme změklý tuk s vejcem na hladký krém, přidáme moučkový cukr, polovinu rozemletých piškotů, rum a kakao a dobře vše promícháme.
  2. Kandované ovoce nasekáme nadrobno a promícháme ho s druhou polovinou rozemletých piškotů. Pak přidáme k ovocné piškotové směsi kakaovou piškotovou směs s rumem, obě hmoty promícháme, přidáme nadrobno nasekané rozinky a znovu vše dobře promícháme.
  3. Ze vzniklého těsta utvoříme váleček, zabalíme ho pergamenového papíru, potravinářské fólie nebo celofánu a necháme v chladu dobře zaschnout a rozležet. Před podáváním ztuhlý váleček rozbalíme a nakrájíme ho ostrým nožem na úhledná kolečka.

ČOKOLÁDOVÉ OVÁLKY

ČOKOLÁDOVÉ OVÁLKY

(PŘÍPRAVA - 90 MINUT, PEČENÍ - 10 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

300g hladké mouky, 200g másla, 100g krupicového cukru, 2 vejce, 50g kakaa, 1 sáček vanilinového cukru, hladká mouka na vál; KRÉM: 150g čokoládové polevy, 1dl smetany, 25g měkkého másla, 3 lžičky rumu; NA OZDOBENÍ: 150g mléčné čokolády, půlky vlašských ořechů, případně bílá čokoládová poleva

POSTUP:

  1. V míse smícháme mouku s krupicovým a vanilinovým cukrem, přidáme kakao, vejce a máslo a vypracujeme pevné těsto. Přeložíme ho na pomoučněný vál a rozválíme na tenký plát, ze kterého formičkou vykrájíme oválky (kdybychom neměli oválné vykrajovátko, můžeme použít i jiné- například hvězdičku, slzičku, kolečka apod.). Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 10 minut. Upečené oválky necháme vychladnout.
  2. Mezitím připravíme krém. V hrnci přivedeme k varu smetanu, přidáme nakrájenou čokoládovou polevu a za stálého míchání jí necháme rozpustit. Směs odstavíme a necháme ji vychladnout a ztuhnout. Pak směs vyšleháme do pěny, do které přimícháme máslo a rum.
  3. Krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou, nastříkáme ho na polovinu vychladlých oválků a přiklopíme je zbylými oválky. Mléčnou čokoládu rozlámeme na kousky, rozpustíme ji ve vodní lázni a potáhneme jí povrch spojených oválků, které na závěr ozdobíme půlkami ořechů, případně můžeme dozdobit i rozpuštěnou bílou čokoládovou polevou. Necháme dobře zatuhnout.

TEPLÉ ČOKOLÁDOVÉ DORTÍKY

teplé čokoládové dortíky

( PŘÍPRAVA - 35 MINUT, PEČENÍ - 10 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

125g hořké čokolády, 125g másla, 4 vejce, 65g krupicového cukru, 50g oblíbené čokolády, 40g hladké mouky, likér na dochucení (čokoládový, mandlový), tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formiček.

POSTUP:

  1. Máslo s hořkou čokoládou nakrájíme na kousky, vložíme je do kovové misky ponořené v horké vodní lázni a necháme rozpustit. V jiné misce smícháme vejce s cukrem, vyšleháme je do pevné pěny a přidáme je do horké vodní lázně. Obě hmoty opatrně promícháme a lehce vmícháme hladkou mouku a směs dochutíme likérem.
  2. Vzniklou hmotu naplníme do malých vymazaných a vysypaných formiček a do středu každého dortíku ještě vmáčkneme kousek naší oblíbené čokolády. Naplněné formičky uložíme asi na 1 hodinu do chladu.
  3. Před podáváním vychlazené dortíky ve formičkách rozložíme na plech, dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 10 minut. Horké dortíky vyklopíme z formiček na malé talířky a ihned podáváme ozdobené podle vlastní chuti (ovocem, šlehačkou).

BROWNIES

brownies

(PŘÍPRAVA 90 MINUT, PEČENÍ 40 MINUT, OBTÍŽNOST - SNADNÉ)

BUDETE POTŘEBOVAT:

550g krupicového cukru, 300g hladké mouky, 250g kvalitní hořké čokolády, 250g másla, 8 vajec, 130g třtinového cukru, 130g nasekaných vlašských ořechů, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetku soli, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy.

POSTUP:

  1. Máslo a čokoládu společně rozpustíme a šleháme, dokud směs nevychladne. Vejce vyšleháme s krupicovým a třtinovým cukrem do pěny a promícháme ji s čokoládovou směsí. Přidáme prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a nasekané ořechy a zlehka vše promícháme vařečkou do vyšlehané hmoty.
  2. Hranatou formu na pečení vyložíme alobalem tak, aby trochu přečníval přes okraje formy, jeho povrch vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do formy potom nalijeme čokoládovou hmotu, povrch zakryjeme druhým plátem alobalu. Potom formu vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi 30-40 minut.
  3. Upečené těsto necháme dojít ve formě, pak z něj odstraníme alobal, vyjmeme ho z formy a nakrájíme na kostky.

 

ČOKOLÁDOVÉ SIRKY

čokoládové sirky

(PŘÍPRAVA - 90 MINUT, PEČENÍ - 8 MINUT)

BUDETE POTŘEBOVAT:

150g hladké mouky, 120g cukru, 115g změklého másla, 25g kvalitního kakaa, 1 vejce, špetka soli, hladká mouka na vál; NA OZDOBENÍ - 300g tmavé čokoládové polevy, 50g bílé čokoládové polevy;

POSTUP:

  1. Hladkou mouku prosejeme do mísy a promícháme s kakaem a solí. Změklé máslo vyšleháme s cukrem na hladký krém, do kterého vmícháme vejce. Do máslové hmoty po částech vmícháme moučnou směs a připravené těsto potom necháme asi 1 hodinu odležet v chladu.
  2. Vychlazené těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát asi 2cm silný a vykrájíme z něj tyčky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 8 minut.
  3. Upečené sirky necháme vychladnout a mezi tím rozpustíme čokoládou tmavou polevu a vychladlé sirky v ní celé namočíme. Potom je necháme odkapat na kovové mřížce a potom je necháme zcela ztuhnout. Na závěr rozehřejeme bílou čokoládovou polevu a namočíme do ní sirky jedním koncem a necháme zatuhnout v lednici.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

vanilkové rohlíčky

(PŘÍPRAVA 80 MINUT, PEČENÍ 10 MINUT)

BUDETE POTŘEBOVAT: 140g hladké mouky, 110g másla, 60g moučkového cukru, 60g mletých vlašských ořechů, hladká mouka na vál, moučkový cukr ochucený pravou vanilkou na obalení.

POSTUP:

  1. Do mísy vložíme nakrájené změklé máslo, přidáme mleté vlašské ořechy, moučkový cukr a hladkou mouku a vše promícháme. Potom vše dobře zpracujeme rukama, až vznikne hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme ho asi 1 hodinu odležet v chladu. Pak těsto přeložíme na pomoučněný vál a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu (rohlíčky se potom lépe tvarují a nepraskají, těsto ale nesmí být úplně změklé). Těsto rozdělíme na několik částí a vytvoříme z nich válečky. Ty pak ostrým nožem nakrájíme na menší kousky a z každého kousku uděláme nejprve kuličku, kterou potom rozválíme na váleček, stočíme do tvaru rohlíčku a špičky zaoblíme (kdyby byly moc špičaté, lámaly by se a pálily).
  2. Rohlíčky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný tukem, případně na speciální plech, který není nutno vymazávat), vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 10 minut.
  3. Upečené rohlíčky nejlépe pomocí kulatého nože opatrně sundáme z plechu a ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru ochuceném vanilkou.

 

Zobrazit další články tohoto autora

Další články z rubriky jidlo-recepty

Související články

Copyright © 2008-2017 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.